Świadectwo Doroty Struglik

Koronka dla konających

Szczęść Boże, Ks. Andrzeju, dziękuję za ładne kazanie, które bardzo pomogło mojej Mamie.

Dziękuję też za spotkanie. Dziękuję, że Ksiądz uświadomił mi, że Bóg szanuje wolę każdego człowieka.
Sanktuarium Św. Antoniego w Radecznicy (obietnica uzdrowienia dla każdego) modliło się za mojego Tatę i za Panią Władysławę (która miała objawienia na Siekierkach). Tata nie chciał żyć i Bóg uszanował jego wolę. Pani Władysława jest natomiast w dużo lepszej kondycji, niż przed rokiem.

Czytając świadectwa na stronie hospicjum - przyszła mi na myśl Koronka za Konających, prowadzona przez Sanktuarium w Łagiewnikach.

Wspominał też Ksiądz o chlebie domowej roboty.
Przesyłam przepis na chleb, który można upiec w piekarniku, udaje się zawsze, proporcja wystarcza na 3 keksówki.
Piszę o tym, dlatego również, że czytałam, że kiedyś był taki zwyczaj w zakonach (np. u Nazaretanek), że w piątki rozdawano chleb ubogim.


Chleb pszenno-żytni

(od p. Andrzeja, 17 lipca 2009 r.)

Zakwas

Składniki: 1 szklanka mąki żytniej (720) i 1 szklanka wody.

Wykonanie zakwasu: pół szklanki mąki i pół szklanki wody wymieszać i odstawić na 2 dni. Potem dodać 0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki wody i wymieszać i odstawić na kolejne 2 dni. Potem taki dojrzały zakwas użyć do zrobienia ciasta chlebowego.

Ciasto chlebowe

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 0,5 kg mąki żytniej (720), 1 szklanka otrąb pszennych, 1 szklanka płatków owsianych górskich, 2 szklanki siemienia lnianego; 6 szklanek wody, 5 łyżeczek soli.

Wykonanie: Wieczorem (ja zwykle robię to ok. godz. 17-18), zakwas, wodę i wszystkie składniki dobrze wymieszać, nałożyć do 3 foremek – keksówek, uprzednio nasmarowanych margaryną. Ciasto wkładać do 1/3 wysokości. Zostawić na noc do wyrośnięcia, ja wkładam foremki do piekarnika, aby nie było wahań temperatur.

Następnego dnia rano, 4 łyżki wyrośniętego ciasta odłożyć do słoja do lodówki na następny raz.

Piec w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez 15 minut, potem w 210 st. C, przez 60 minut.Ostudzić.

Udostępnij
BACK_TO_TOP_OF_PAGE